Kysy kirjastonhoitajalta

Teräsrautelan kirjasto? Missä sellainen sijaitsee?

Tietystikin Turussa, Teräsrautelan kaupunginosassa aivan Länsikeskuksen kyljessä. Vuonna 2005 perustettu Teräsrautelan lähikirjasto on pieni mutta palveleva yksikkö, jossa kirjastonhoitaja Petri Ruusunen ja kirjastovirkailija Pia Laine työskentelevät vakituisesti. Valitettavasti Teräsrautelan kirjasto on olemassa vain eräässä meidän todellisuuttamme sivuassa rinnakkaisulottuvuudessa, joten suunnittele oma kirjastovierailusi esimerkiksi Turun näyttävään pääkirjastoon.

Joo okei, hulvatonta. Mikä ihmeen sarjakuva Mistä toi on? on olevinaan?

Mistä toi on? on strippisarjakuva, jota julkaistaan tällä hetkellä turkulaisessa Aamuset-kaupunkimediassa. Sarjakuvan nimi viittaa kysymykseen, joka toivottavasti herää lukijan mielessä viimeistä ruutua lukiessa. Vitsien punchline on nimittäin aina lainattu jostain tunnetusta suomenkielisestä pop-, rock- tai iskelmälyriikasta. Aina kokenutkaan musiikinkuuntelija ei keksi, mistä toi on, joten lisäksi viljelemme parhaamme mukaan lakonista huumoria, joka toimii tai on toimimatta sanoituksen tunnistamisesta huolimatta.

Ketkä me?

Lappi_&_LappiPariskunta Lappi, eli piirtäjä ja käsikirjoittaja Katariina Lappi ja käsikirjoittaja Ilkka Lappi. Kestääkö avioliitto yhteisen strippisarjakuvan tekemisen? Vain aika näyttää.

Hetkinen… Petri Ruusunen kuulostaa hämärästi tutulta. Onko tuokin nimi jostain biisistä?

Tottahan toki! Petri Ruusunen on tuttu Anssi Kelan tuotannosta, sillä samanniminen hahmo löytyy kappaleista Puistossa ja Petri Ruusunen. Pia Laineen nimi on lainattu Gösta Sundqvistin (Leevi and the Leavingsin nokkamies) kappaleesta Laineen Pia. Myöskään muut hahmot eivät ole vailla aiempaa nimeä: Harrin nimi on bosnittu Samuli Putron Zen Café -tuotantoon kuuluvasta Harri-kappaleesta, Elisa on nyökkäys Sir Elwoodin Hiljaisten Värien laulaja-kitaristi Juha Lehden kappaleelle Elisa ja Irmeli on kunnianosoitus J. Karjalaisen Irmelille. Kannattaa huomioida, että sarjakuvan hahmot ovat lainanneet ainoastaan nimensä näistä kappaleista: Petri ei ole ollut kuusitoistavuotiaana koniin koukussa ja Elisan tulevaisuus on toivottavasti kaimaansa valoisampi (Harri tosin on tehnyt joskus itsestään pellen). Hahmot ovat myös autuaan tietämättömiä siitä, että laukovat itse biisilainauksia: ilmeisesti heidän todellisuudessaan kukaan ei ole koskaan keksinyt tehdä suomenkielistä kevyttä musiikkia.

Mitä mieltä teidän lainaamanne artistit ovat tästä hommasta? Tehän vaan nyysitte ideat muilta!

Toivomme hartaasti, että kaikki lainaamamme lauluntekijät suhtautuvat positiivisesti sarjakuvaamme, sillä me suhtaudumme heihin vain ja ainoastaan pelonsekaisella kunnioituksella. Lainaaminen ei ole luovassa työssä luvatonta, kunhan materiaalilla tekee jotain omaa eikä vain kierrätä samaa ideaa uudestaan. Kiitämme joka stripissä sanoitusten tekijää ja korjaamme tarvittaessa väärin kuultuja sanoja tai virheellisesti kohdennettuja kiitoksia. Mahdollisista virhelaukauksista tekijöiden suhteen syytämme Fono-tietokantaa, josta käymme vakoilemassa tekijätietoja. Tekijät kreditoidaan sillä nimellä, millä he itse ovat itsensä levyyn halunneet (esim. ”Sipi Castren” vs. Ilkka Vainio). Väärin kuulluista sanoista kannamme itse vastuun, sori! Täydelliset tekijätiedot jo julkaistuista stripeistä löytyvät tältä sivustolta kohdasta Lainaukset.

Täällä on vain jotain ihme räpellyksiä, missä niitä kunnollisia strippejä on?

Varsinaiset stripit julkaistaan Aamuset-lehdessä ja nettisivulla, ja täällä on tosiaan vain ihme räpellyksiä. Yritämme kunnianhimoisesti tehdä strippisarjakuvaa, jonka hahmot eivät ole pelkkiä vitsikoneita, joten kaikkein hölmöimmät (parhaimmat?) ideat eivät päädy lehteen asti. Jos mielestämme jokin hauska vitsi ei sovi sarjakuvan hahmojen persoonaan tai käytökseen, niin puramme henkiset paineet täällä. Lisäksi tänne päätyy sellaista materiaalia, jota ennakkosensuroimme itse Aamuset-julkaisusta syystä tai toisesta, onhan kyseessä sentään perhelehti.

Jes, homma hanskassa! Miten teihin saa yhteyttä, jos haluaa kehua/pilkata strippejä?

Sähköposti kulkee! Osoite on kirjasto.terasrautela(ät)gmail.com. Lisäksi Mistä toi on? vaikuttaa Facebookissa, sielläkin voi lähestyä meitä viestitse.